Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ Καλλιτέχνης, επαγγελματίας ή φαινόμενο;

  Άρθρο Πάρις Γραμμός
 Είναι αλήθεια ,ότι τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθούσα να παρακολουθήσω μια συναυλία τουΓιάννη Χαρούλη, αλλά χωρίς  αποτέλεσμα. Φέτος το Σεπτέμβριο όμως, είχα την τύχη να τον απολαύσω στη Τεχνόπολις στο Γκάζι.

Περιμένοντας να αρχίσει η συναυλία ,χάζευα το πλήθος που είχε ‘ρθει για τον ίδιο λόγο μ’ εμένα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων. Ροκάδες ,κυριλέ ,ατημέλητους, ατσαλάκωτους ,κυρίες μεσήλικες καλοφτιαγμένες (λες και πήγαιναν στο Ηρώδειο),τύπους μελαγχολικούς και μουρτζούφληδες , καθώς και κάποιους στη κοσμάρα τους κυριολεκτικά……..
Βγαίνοντας λοιπόν στη σκηνή ο Γιάννης Χαρούλης , έγινε το έλα να δεις. Ο κόσμος άρχισε να παραληρεί. Το χειροκρότημα ,ασταμάτητο!!!!Το καλωσόρισμα του Χαρούλη ,τόσο απλοϊκό και αυθόρμητο . «Εβίβες και καλώς εσμίξαμε» τα πρώτα του λόγια καθώς σήκωνε και τη «κούπα» με τη τσικουδιά προς το μέρος του κόσμου. Χαμός!!!Τόσος κόσμος ,μια μεγάλη παρέα!!!Ξεκινάει λοιπόν η συναυλία, όλοι μια φωνή, μια ψυχή. Ταξιδεύουμε με τις νότες του λαούτου και τα τραγούδια του , σε άλλες εποχές ,σε άλλα μέρη.
Παρατηρώ το Γιάννη πάνω στη σκηνή. Παίζει απορροφημένος ,κοιτάζει το λαούτο του και το κρατάει ,όπως κρατάει ένας πατέρας το παιδί του. Το αγαπάει ,το σέβεται. Στο τέλος κάθε κομματιού δεν ξεχνά το κοινό του.. «Εβίβες κοπέλιααα».
Το είδος της μουσικής του, ποικιλόμορφο: έντεχνο ,ροκ ελληνικό και ξένο ,ρεμπέτικα ,νησιώτικα, ηπειρώτικα ,θρακιώτικα και φυσικά κρητικά.. Τα περισσότερα διασκευασμένα με το δικό του στυλ και τη δική του κουλούρα .Πολλοί τον παρομοιάζουνε , με τον «Αρχάγγελο της Κρήτης» τον τρισμέγιστοΝίκο Ξυλούρη ,με μεγάλους οργανοπαίχτες -θρύλους της Κρήτης. Όχι κύριοι ,μην κάνετε αυτό το λάθος ,ο Γιάννης Χαρούλης είναι αυθεντικός ,μοναδικός σ΄αυτό που κάνει.
Κάποια στιγμή προς το τέλος της συναυλίας τραγούδησε τον «Ερωτόκριτο»…ανατρίχιασα με αυτό που ένιωσα…όλο μα όλο το κοινό συνόδευε το καλλιτέχνη στο τραγούδι…Συγκλονιστικό!!!!!Η αλήθεια είναι πως μια ανατριχίλα και μια συγκίνηση διαπέρασε το κορμί μου (είναι γνωστή εξάλλου η σχέση μου με τη Κρήτη και ιδίως με το Λασίθι)
Σκέφτομαι λοιπόν ,τι είχα χάσει τόσα χρόνια που δεν μπόρεσα να τον παρακολουθήσω..Προσπαθώ να βγάλω συμπεράσματα γι΄αυτόν τον ερμηνευτή…..και που κατέληξα;
Γιάννη Χαρούλη…είσαι ένας παραδοσιακός ροκ καλλιτέχνης
Γιάννη Χαρούλη…είσαι ένας επαγγελματίας ,διότι δεν αφήνεις κανένα από τους θαυμαστές σου παραπονεμένο….και τέλος
Γιάννη Χαρούλη…είσαι φαινόμενο ,γιατί με τη μουσική σου ,ενώνεις όλη την Ελλάδα ,από τη μια άκρη στην άλλη, Κρήτη με ΄Εβρο ,Ήπειρο με Ικαρία και εν κατακλείδι με όλο το κόσμο!!!!
Προσωπικά σ΄ευχαριστώ για το μαγευτικό βράδυ που μου πρόσφερες!!!!
Καλώς λοιπόν να σμίξουμε και την επόμενη φορά!!!!!!