Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Όνειρο ήταν και πάει………!!!!!!

                                                                                               Σχόλια από Π.Γραμμό
Όνειρο ήταν και πάει………

Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκαν οι τρεις πόλεις που συνεχίζουν για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Έτσι λοιπόν, τελείωσε ένα –ουτοπικό- ταξίδι που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, εξαιτίας κάποιων φιλόδοξων και ματαιόδοξων ανθρώπων. Τους ακολούθησαν δε και άτομα ρομαντικά, ονειροπόλα και λάτρεις  της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ένας από τους τελευταίους ήταν και ο γράφων.
Είχαμε ένα βαρύ χαρτί στα χέρια μας. Την Ιστορική «Ναυμαχία της Σαλαμίνας»!!! Γεγονός παγκοσμίως γνωστό. Ψάχνοντας για τα κριτήρια της υποψήφιας πόλης, διαπίστωσα ό,τι πουθενά δεν αναφέρεται ως κριτήριο πολεμικό γεγονός (που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι η Ναυμαχία) αλλά:                                                                                                                                              
«……Η δράση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη αυτού του πλούτου και της ποικιλομορφίας, καθώς και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γενικοί στόχοι του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι οι εξής: η διαφύλαξη και η προώθηση της πολυμορφίας των πολιτισμών στην Ευρώπη και η ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η ενδυνάμωση της αίσθησης των πολιτών ότι ανήκουν σε έναν κοινό πολιτιστικό χώρο, από τη μία πλευρά, και η ενίσχυση της συμβολής του πολιτισμού στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των πόλεων, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις αντίστοιχες στρατηγικές και προτεραιότητές τους.
Με βάση αυτούς τους στόχους, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν από την πόλη που θα οριστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα στοχεύουν στην ενίσχυση του εύρους, της ποικιλίας και της ευρωπαϊκής διάστασης της πολιτιστικής προσφοράς της πόλης, μέσω διακρατικών  συνεργασιών, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, θα προσπαθήσουν να διευρύνουν την πρόσβαση και τη συμμετοχή στον πολιτισμό, να ενισχύσουν την ικανότητα του πολιτιστικού τομέα και τους δεσμούς του με άλλους τομείς, καθώς και να τονώσουν το διεθνές προφίλ της πόλης μέσω του πολιτισμού.»(απόσπασμα από την προκήρυξη).

Έτσι λοιπόν, η αρχική ιδέα ήταν εξ αρχής καταδικασμένη. Βέβαια κάποιοι την υποστήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις, κλείνοντας ταυτόχρονα και τα αυτιά τους επιδεικτικά στις άλλες φωνές….Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσω οικειοθελώς από αυτό το πανηγύρι που ετοίμαζαν. Ακολούθησαν βέβαια κάποιες εκδηλώσεις «Σαλαμινίων» που αν εξαιρέσω τα πρώτα το 2011(λέω το 2011 διότι ήταν πρώτη φορά που γίνονταν ως ενιαίος Δήμος Σαλαμίνας)όλα τα άλλα ήταν κακή αντιγραφή των πρώτων-ίσως και πολύ χειρότερα-.Εμείς που διαφωνήσαμε, μπήκαμε σε μια άτυπη καραντίνα. Τιμητές της ιδέας καινούριοι, κόλακες, ευπατρίδες εκκολαπτόμενοι εμφανίστηκαν από το πουθενά σαν σκυλιά λυσσασμένα…
Δυστυχώς γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα, δεν υπήρχε σχέδιο, πλάνο, στρατηγική, υποδομές και κυρίως οικονομικοί πόροι. Η βάση του ήταν το «φτου ξελεφτερία» που παίζαμε πιτσιρίκια. Ο καθένας κοίταζε την προσωπική του προβολή και όλοι διεκδικούσαν την πατρότητα της ιδέας….Εκεί φίλοι μου και «φίλοι» μου χάθηκε το παιχνίδι. Τα ελαττώματα του Έλληνα σε πλήρη έξαρση!!!!!Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και να ζήσει η δικιά μου….Αν δε συνεργαστούμε μονιασμένα και αγαπημένα, ανιδιοτελώς χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, η Σαλαμίνα δε πρόκειτε να ορθοποδήσει ποτέ και πάντα θα ψάχνουμε τι έφταιξε…..

Αυτό που έχω να ευχηθώ σε ορισμένα μεγάλα «μυαλά» είναι:
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ….

Υ.Γ. Ορισμένοι μάλιστα μας πρήξατε τόσο καιρό…τώρα θέλω να δω πόσο καιρό θα κάνετε να εμφανιστείτε!!!!!