Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σαλαμίνα...Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και αλλαγών!!!!!!

                                                                                                σχόλιο Π.Γραμμός
Στις 20-3-16 οι δημότες της Σαλαμίνας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, για το άτυπο δημοψήφισμα που διοργανώνει ο Δήμος, για το αν θέλουμε τη ζεύξη του νησιού με το Πέραμα
.Καλούμαστε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Καλούμαστε να ψηφίσουμε για το μέλλον του τόπου στον οποίου ζούμε, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Προσωπικά πιστεύω, πως κανένα ρόλο δεν θα παίξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν η κεντρική εξουσία έχει πάρει απόφαση να γίνει το έργο.

Πάμε τώρα να δούμε για ποιούς λόγους μπορούμε να επιλέξουμε το ΟΧΙ:
1. Να μην αποχαρακτηρίσουμε τη Σαλαμίνα από νησί.
2. Να μην μειωθούν τα δρομολόγια των ferry boates, με αποτέλεσμα μείωση του στόλου και απολύσεις προσωπικού.
3. Να μην  υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας στη Σαλαμίνα.
4. Αύξηση των "εποχιακών" κατοίκων του νησιού.
5.Να γίνει όπλο πίεσης προς τη κεντρική εξουσία για να κερδίσουμε κάποια έξτρα από το έργο(δρόμους,αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, ανακύκλωση σκουπιδιών με διαχείριση του Δήμου κ.α)
Όλα τα παραπάνω (και πολλά άλλα ακόμα τα οποία θεωρώ ανάξια αναφοράς) τα έχω ακούσει σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς.

Ας πιάσουμε όμως ένα ένα τα πράγματα. Εάν εξαιρέσουμε ότι για να πάμε στο Πειραιά παίρνουμε το καράβι, δε νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο που να χαρακτηρίζει τη Σαλαμίνα ως νησί. Στα νησιά (στα περισσότερα που γνωρίζω)υπάρχει το παραδοσιακό του κομμάτι(πολεοδομικά).Ενώ στη Σαλαμίνα υπάρχει αυτό το κομμάτι (Βορρό) εν τούτις είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα σημεία του νησιού. Αν επισκεφθούμε τα γειτονικά νησιά (Αίγινα,Πόρος,Σπέτσες,Ύδρα) θα διαπιστώσουμε την ομορφιά, τη γοητεία και τη γραφικότητα αυτών των σημείων. Σημεία που πλημμυρίζουν από τη ντόπια κουλτούρα και πολιτισμό ,πράγματα που λείπουν από εμάς, όχι γιατί δεν υπάρχουν στο νησί, αλλά γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα αναδείξει...Θα μου πει κάποιος πως υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο. Αλήθεια έχω την απορία εάν όλα τα σχολεία του νησιού έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο χώρο. Μη ξεχνάμε βέβαια και τη Λευκάδα, δε νομίζω να μην είναι νησί λόγω ζεύξης;Τελικά εμείς οι ίδιοι έχουμε αποχαρακτηρίσει τη Σαλαμίνα.

Με τη ζεύξη θα έχουμε αύξηση των ανέργων λόγω της μείωσης των δρομολογίων των ferry.Αλήθεια στο Ρίο δεν υπάρχουν άνεργοι στο συγκεκριμένο τομέα;Ίσα-ίσα τα ferry δουλεύουν πολύ περισσότερο από το παρελθόν, εξαιτίας της γέφυρας.Επίσης έχουν αλλάξει το τιμολογιακό τους καθεστώς προς όφελος των επιβατών.Μην ξεχνάμε ότι η γραμμή Παλούκια-Πέραμα είναι η δεύτερη γραμμή της Ευρώπης σε επιβάτες και αυτοκίνητα.

Τώρα αν θα έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας;Μόνο ένας ηλίθιος εγκληματίας θα έφευγε με το ferry.Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά σε αυτό το κομμάτι.

Είναι γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στη Σαλαμίνα,δεν γίνετε πουθενά αλλού(τουλάχιστον στην Ελλάδα). Ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τις 400.00.Πιστεύετε ότι ο αριθμός δεν αυξάνεται περισσότερο λόγω της ζεύξης;Δε νομίζω,,Προσωπική μου διαπίστωση είναι πως ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και "κινούνται"κάποιες επιχειρήσεις στο νησί τα Σαββατοκύριακα.Προσωπικά θα προτιμούσα κάθε μέρα να είναι Σαββατοκύριακο.

Από τη στιγμή όμως που το έργο θα το διαχειριστεί το Υπουργείο δε νομίζω πως θα το ενδιαφέρει η άποψή μας για το θέμα  . Αν μας καλέσουν σε κάποια συνάντηση(τη Δημοτική Αρχή εννοώ)αυτό θα είναι για το θεαθήναι.Το πολύ-πολύ να μας "πετάξουν" κάτι για να μη γαυγίζουμε. Δρόμοι υποχρεωτικά θα γίνουν συνάρτηση της ζεύξης.Σε κάποια σημεία θα αλλάξει ΓΠΣ προς όφελος των γύρω περιοχών.Όσο για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας γνωρίζουμε πως εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός δημοτών και μόνιμων κατοίκων δε γίνεται τίποτα και ας φωνάζουν κάποιοι για "εσωτερική κατανάλωση".Καιρός να διώξουμε τη "ξενοφοβία"από τη Σαλαμίνα.Όσο γι ανακυκλώσεις και άλλα τα θεωρώ ¨εξωπραγματικά¨τη παρούσα φάση.

Όπως καταλαβαίνετε είμαι υπέρ της ζεύξης διότι θέλω η Σαλαμίνα να γίνει ένας τόπος που να την χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, ο πολιτισμός.Θέλω κάποια στιγμή να δω τη Σαλαμίνα να ζει από το τουρισμό της ,την ιστορία της,τα αξιοθέατα της και να τη διοικούν άνθρωποι με οράματα και όχι με όνειρα θερινής νυχτός. Νέοι που να δουλεύουν στις τουριστικές τους επιχειρήσεις και όχι πως να βολευτούν στο Ναύσταθμο ή στα ferry....

Διότι  σ'αυτό το νησί, χρωστάει η Ιστορία και η Γη ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ....

Μην ξεχνάμε πως δεν άλλαξε τίποτα χωρίς ζεύξη. Μήπως είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών...!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: